Citat

Böcker

Snigelsommar

Äntligen kommer uppföljaren till Det tysta köket.

Lars Lerins första ljudbok, Det tysta köket, blev en stor succé. Nu kommer Snigelsommar, lika doftande, nära och egensinnig som den första.

”Jag har inte träffat dem på flera år. Allt är i förändring, förvuxet. Nässlor och högt gräs, lönnskugga över halva boningshuset och korna i sin. Ingegerd sitter och sover vid köksbordet, hänger med huvudet över en tom tallrik. Margareta kommer smygande från vedskjulet med ett par vedklampar under armen, så mycket äldre och tunnare. Som om tiden överumplat henne. Ja, hon minns namnet på sedan länge slaktade kor men inte vilken veckodag idag, inte vilken årstid. (Det hade funnits en ko kallad Bruna bönan. Henne vill Margareta gärna återkomma till. Bruna bönan, hon var en riktig ko. Ärlig.) När jag tackat för kaffet och sagt adjö möter jag i dörren en flicka från hemtjänsten, med piercad näsa.”

Lars Lerin tillbringade sina sommarlov under 1970-talet på en liten gård mitt i Värmland, i Sunnemo socken. Här lärde han sig att slipa en lie, mjölka och mocka, såga och klyva ved, binda en nek. Gårdens invånare blev hans vänner och han delade deras oro för mörka moln och glädjen för varje hässja. I Snigelsommar berättar han om vardagsslit i ladugård och på åker, men också om kaffestunder i skuggan av ett äppelträd. Vi får följa med Lerin i ännu en del av hans liv, nära och utan omskrivningar, samtidigt som han skickligt dokumenterar en tidsera som inte längre existerar i Sverige.

Snigelsommar är en författarinläsning och innehåller även ett häfte som är rikt på målningar och fotografier.

Pressmeddelande för nedladdning.

Snigelsommar

Författare: Lars Lerin
Uppläsare: Lars Lerin